Størrelsen GØR en forskel!

En ny undersøgelse fra Lederne viser, at mænd får flere kroner i lønningsposen end kvinder. Overrasket? Næh, sådan har det jo altid været.

Jeg blev kontaktet af en journalist fra et konkurrerende dagblad for at kommentere på undersøgelsen, og da jeg jo er en kvinde, var jeg som kilde ’castet’ til at mene, at løngabet er uretfærdigt og sikkert skyldes nogle grådige mænd, som forstår at rage til sig. Og ret beset er det jo heller ikke rimeligt, at arbejde har forskellig værdi, alt efter, hvem der udfører det. Vel?

Men jeg er for længst nået en alder, hvor jeg ved, at livet ikke er retfærdigt, derfor synes jeg, det er meget mere interessant, at se på, hvad der egentlig ligger bag, at mænd scorer kassen. Jeg tror, at det starter allerede i lilleputternes omklædningsrum med en rask gang ’min er større end din’ – men jeg kan jo ikke vide det, da jeg aldrig har været inviteret indenfor i det selskab (eller har luret ind af nøglehullet). Bagefter bliver det bilen, huset og vinkælderen, der bliver sammenlignet, og summa-summarum betyder mænds konkurrenceiver, at de får mere i løn end kvinder.

Ja, det er at forsimple virkeligheden, men nej, jeg gider ikke ud i en snak om, at kvinder er dårlige forhandlere. Min vurdering er derimod, at kvinder sætter overlæggeren for lavt, når de går ind i en forhandling. De er ikke drevet af behovet for en potensforlænger, som de kan prale med, og taler i stedet om værdier, tid, mening. Så hvorfor skulle en chef, der skal holde sit budget, vælge at give ekstra bonus, hvis kvinder lader sig spise af med et skulderklap – det er jo gratis?

International forskning viser til gengæld, at kvinder måske er et skridt foran. ’Meaning is the New Money’ er overskriften på innovationspecialisten Tamara Ericksons seneste forskningsresultater. Moderne mennesker er ikke bundet sammen af et økonomisk mål, de kræver, at deres arbejde belønnes ved at give mening. Det gælder ikke kun kvinderne, men som bekendt også generation Y, som hellere vil være rige på den slags værdier, der ikke kan købes for penge.

Jeg kan kun være enig, men her kommer så mit MEN! Penge er ikke nødvendigvis en hård værdi. Penge er et fantastisk praktisk middel til at købe sig frihed og tid til netop de bløde værdier. Hvis jeg havde råd til at betale mig helt og aldeles fri for rengøring, indkøb, vedligehold af hus, bil og have, så ville tiden i disse dage med garanti gå til at trille pebernødder, dreje klejner og flette julehjerter i afslappet familieharmoni. Så derfor – kære kvinder – størrelsen gør OGSÅ en forskel. Vid, hvad du er værd og kræv din retmæssige kontante belønning for dit veludførte arbejde – da vil du opleve at opnå endnu større respekt for din indsats og få mere tid til de værdier, som netop giver mening i dit liv.

4 responses to “Størrelsen GØR en forskel!

 1. Hvorfor er der ingen der tager bladet fra munden og siger det som det er?

  Mænd bliver betragtet som mere værd end lige kvalificerede kvinder og har derfor lettere ved at få en højere løn.

  Jeg er træt af, at det hele bliver væltet over på kvinderne som deres egen skyld. Undersøgelser og forsøg viser, at kvinder der forhandler hårdt på deres løn bliver anset som grådige, fordi man forventer beskedenhed fra kvinder. Jeg henviser her til Malene Rix, der har skrevet bøger om det emne.

  Ikke at gå så hårdt til en lønforhandling, kan for en kvinde være et klogt valg, idet du ellers kan risikere at få et negativt omdømme i virksomheden og stå forrest når der skal afskediges. At kvinder forventer en lavere løn ved en forhandling, kan jo også skyldes en kølig og nøgtern vurdering af ens markedsværdi, som bare er lavere end mænds.

  Det er også nemmere at skifte job og derved få en løngevinst, hvis du bliver betragtet som en attraktiv arbejdskraft. Det er den anden forklaring på, hvorfor kvinder få mindre i løn end mænd. Der er bare ingen, der har undersøgt hvorfor kvinder ikke skifter job så tit.

  Og så skal der lige understreges – at når jeg skriver mænd i denne sammenhæng, mener jeg hvide, danske, gifte mænd i alderen 25 – 45. Det er en vigtig pointe.

 2. “.. når jeg skriver mænd i denne sammenhæng, mener jeg hvide, danske, gifte mænd i alderen 25 – 45. Det er en vigtig pointe.”

  Det er noget af det mest tåbelige jeg nogensinde har læst.

  Hvis der er nogle der forfordeles i såvel det private som det offentlige (herunder universitetsverdenen), så er det unge med minoritetsbaggrund uanset køn.

 3. Jeg har igennem 25 år interviewet kvinder til poster som bestyrelsesmedlem, leder eller PA, og kan helt klart dokumentere, at de fleste kvinder ikke betragter lønsummen som en faktor der kan stå alene. Arbejdsbetingelser og det hele liv er en del af helheden. Men jeg fortæller også kvinderne hvad ligesindede har i gage og at der skal kæmpes og forhandles hver gang. Og kamplysten skal også hentes frem, selv de ypperste præstationer skal serveres godt og ikke druknes i garnituret.

 4. Godt indlæg. En ekstra pointe er måske også, at når man rent faktisk ikke tilhører gruppen af kvinder, der lægger vægt på børn etc, så bliver man anset for at være”kold” og “ukvindelig”, altså mere som “en mand, som ikke er en mand”, hvilket mange mænd måske kan føle sig intimideret af… En ond spiral?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *