Er Thorning og Obama for selvfede?

Billeder af en storsmilende dansk statsminister i smørhullet mellem to af verdens mest magtfulde mænd ryddede i den forgangne uge forsider over hele verden. Ikke fordi billederne er anstødelige – men fordi der er tale om et såkaldt ’selfie’. Tænk sig, de tre statsledere har begået den tort at tage billeder af sig selv som deltagere ved årets største internationale begivenhed – og ovenikøbet med tydelig begejstring!

Er deres brøde så stor? Skulle den amerikanske præsident, den britiske premierminister og vores egen statsminister skamme sig? Opfører de sig uetisk, uopdragent, usmageligt?

Nej, mener jeg!

Vi befinder os i en tid, hvor det at være på og dele sin tilstedeværelse i nuet med andre, er en helt naturlig del af vores hverdag. Vores professionelle liv stiller nye krav til, at vi formår at synliggøre os, men en anden vigtig ting at være opmærksom på er, at de sociale medier også kræver en ny lederrolle og ikke mindst ledere, der evner at gribe nuet og tør sætte sig selv på spil.

Som brandingeksperten Peter Horn kommenterede på TV2.dk.

”Selfie-billedet viser, at selv statsledere kan vise et menneskeligt ansigt… Hun (Helle Thorning, red.) brænder godt igennem….”

Billedet af den glade trio og deres selvportræt bredte sig som en steppebrand på de sociale medier. Med lidt forsinket reaktion begyndte de traditionelle medier at kommentere, og her blev fingrene ikke lagt i mellem. Helle blev kaldt alt fra en ’flirty Dane’ til en ’ukendt blond forførerske’, også selvom hun på alle billeder har hænderne over skridthøjde – hun skulle jo holde kameraet.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2521146/Nelson-Mandela-memorial-service-World-leaders-gather-South-Africa-remember-president.html

Vil vi hellere se det traditionelle billede af statslederne pænt stillet op i tilknappede jakkesæt eller spadseredragt med stramme smil?

Nej, må jeg svare igen, for det hænger simpelthen ikke sammen med hverken det fysiske eller det mentale billede af fremtidens ledere.

I det forgangne år har jeg haft fornøjelsen af at facilitere en række faglige sessions, hvor formålet har været at tegne netop et billede af fremtidens leder – lad mig dele nogle af nøgleordene:

 • Autentisk, ærlig, ligefrem, troværdig og med høj grad af integritet
 • Åben og synlig
 • Relationsskabende og inkluderende
 • Strategisk kommunikerende
 • Nysgerrig og med modet til at udfordre normerne
 • Med tydeligt drive, inspirerende

Og nu kommer den bedste: Fremtidens leder evner at være spontant kommunikerende.

Ledelse er ikke længere magten til at tage ordet, men evnen til at kommunikere i nuet. Strategisk kommunikation er ikke 5-årsprojekter, hvor ethvert pip skal godkendes oppefra og ned. Og sådan kunne vi blive ved med at pinde ud, hvordan evnen til at kommunikere spontant, ramme enhver type modtager bedst muligt, kende de rigtige kanaler etc. vil være afgørende lederkompetencer.

At tre politiske topledere ikke er for fine til at tage mobile selvportrætter, præcist som deres teenagebørn, når de har scoret pladserne på 1. parket ved en enestående global begivenhed, mener jeg er topmålet af autentisk, spontan kommunikation. Ydmyghed og magt i optimal forening.

Selvbranding kan gøres mere delikat end med selfies – bliv inspireret af nedenstående links – eller tjek exenet.dk:

9 responses to “Er Thorning og Obama for selvfede?

 1. Hele diskussionen er forkert i præmis, konklusion og hensigt: Hvad Du og jeg måtte mene er komplet ligegyldigt:

  1) Altså, når Obama bevæger sig véd han udmærket at der er 500 kameraer, der følger ham som en bombe fra en drone følger en terrorist. Han er altså ikke helt åndssvag. Jeg så et sted, at det var Obama, der opsøgte de to!
  Hellepigen er måske en dulle; men hun er alt andet end dum – og slet ikke naiv. Cameron havde vitsen klar til Underhuset. Parlamentet med verdens skarpeste og ondeste spørgetid.

  Altså de véd præcis hvad de gør – ellers ville de have været slagtet ned til 2. næstformand i en biavlerforening.

  2) Vi kan med rimelig sikkerhed konkludere, at der en helt klar politisk hensigt med hvad de gør.
  Obama har lige ydmyget Tea Party bevægelsen, der er kommet krybende og har godkendt budgettet med hvinende flertal – uden indrømmelser.
  Cameron er trængt på EU fronten. Han hævder sig ganske udmærket med EU og USA her.
  Helle er da fløjtende ligeglad med, hvad Enhedslisten og Dansk Folkeparti og deres kor af psykopater mener. Sådan er spillereglerne.

  3) Det, der interesserer mig, er, hvad de nu har brygget sammen: De ser faktisk ikke meget uenige ud. Prøv i stedet at forestille Dig PlingPlongs og Putins eddikesure fjæs, når de ser de billeder. Mon ikke de betænker sig en ekstra gang inden de igen prøver at spille USA og Europa ud mod hinanden.

  Men som sædvanlig hæfter journalister sig ved det absolut irrelevante,

 2. Spontant kommunikerende …

  Det er umuligt for os andre at vide præcis hvad der gik igennem de 3 menneskers tanker da Selfien blev til. Vi kan kun spekulere … hvis vi synes det er interessant… Kropsprog lyver dog ikke, og der er ingen tvivl om at UANSET hvad de tænkte, så havde de det super sjovt! Og de havde det sjovt SAMMEN! At de 3 er i stand til at have det sjovt sammen i nuet er en positiv nyhed – uanset om hvor bevidste/ubevidste de er om konsekvenserne af det valg de træffer lige dér.

  Når vi kan have det sjovt sammen kan vi også bedre tage gode åbne ærlige og bæredygtige beslutninger sammen. Sådan er det!

  Det der er deprimerende i denne sag, er al den negative omtale sagen har fået fordi den er blevet målt op imod nogle gamle forældede normer om hvad der er RIGTIGT og hvad der er FORKERT. Og det er absurd, at de hårde domme fældes over noget, der fandt sted ved en ceremoni til ære for Mandela. Mandela stod/står for rummelighed, tilgivelse og forandring af begrænsende normer.

  For mig er der ikke tvivl i min tanker … Mandela havde ønsket, at han også selv havde været med på Selfien … måske er det derfor vi ikke skal se billedet – måske stak han lige hovedet ind i sidste øjeblik …

  Selfie-sagen får et ’sturt sturt 5-tal fra mig!’

 3. Det er uheldigt at Danmark sættes i forbindelse med denne selvcentrerede ligegyldige EU bureaukrats kritisable opførsel.

 4. Der er jeg så helt uenig med dig Susanne Hoeck.

  Havde det været en anden situation, som f.eks. et topmøde etc. så mener jeg også at der skal være plads til det “menneskelige ansigt”

  Men nu var det altså en begravelse (mindehøjtidelighed) og slet ikke en “almindelig” en af slagsen.
  Så kan man godt udvise mere pli og empati end Helle Thorning gjorde.

  Hun repræsenterer trods alt Danmark og det pynter ikke på Danmarks ansigt ud af til, at hun opfører sig som en teenager til fest med skolens “flotte dreng”.

  Det pynter heller ikke på vurderingen af hendes egen person, slet ikke med hendes fortid.
  Der er i hvert fald mere “blondine bimbo” over hendes opførsel end der er “socialdemokratisk regeringsleder”.

  Det hele understreger hun så selv ved og møde op i rødt.
  En mere afdæmpet farve havde nok været mere passende til formålet.

  Men det er selvfølgelig bare min mening.

 5. Hej Tonny – tak for din kommentar – og egentlig er jeg heller ikke uforbeholdent positiv overfor Helle Ts opførsel i sammenhængen. Det, der undrer mig mest er, at hun åbenbart ikke i situationen har tænkt, hvilken reaktion det ville kunne udløse, da der i sagens natur må være en hær af fotografer, der overvåger præsidenten konstant.

  Bloggen var mere forårsaget af en lyst til at reflektere over det skred, der sker i forhold til toplederes profilering i takt med de sociale mediers stigende indflydelse. Her oplever jeg Thorning og Obamas ageren som et signal om, at de ser sig selv som helt almindelige mennesker kontra en generation af topledere, som i deres optræden signalerer en distance til folket og et langt mere autoritært forhold til lederrollen. Den diskussion synes jeg er interessant – og her er mindehøjtideligheden og selfien blot et ekstremt eksempel, og et nærliggende, aktuelt afsæt.

  Tak igen fordi du har taget dig til at kommentere.

 6. Kære Susanne.

  Fremtidens leder evner at være spontant kommunikerende!

  Er det det Apple og Samsung med flere demonstrerer i deres kommunikation med kritiske journalister? Fremtidens ledere lader til at satse på en lukkethed der tidligere var forbeholdt sekteriske kredse og kriminelle. Snak du bare løs…så kan vi da i det minste få kontakt til dig.

  Glædelig jul og godt nytår

 7. Hej Mogens
  Tak for kommentar – og fyld gerne mere på om lederes kommunikationsstil, når du oplever eksempler fra din hverdag – det er som sagt et emne, som jeg finder vanvittig interessant.
  Jeg mener, at fremtidens ledelse ikke kun handler om den kommunikation, man sender ud, men også i høj grad om, at lederen evner at lytte til sin omverden, både medarbejdere, kunder og interessenter. Lukkethed, loger og en forestilling om, at man kan eller skal holde viden spærret inde, tror jeg til gengæld ikke på.
  Rigtig glædelig jul – tak, jeg snakker videre – kan nok alligevel ikke lade være…

 8. Kære Eva
  Tak for dit nuancerede svar, og fordi du evner at se på situationen i helikopterperspektiv og uden enøjet fordømmelse af, hvad der er passende eller upassende ud fra et øjekast.
  Og lad os tage diskussionen videre om fremtidens ledere – for ingen tvivl om, at det kræver mod at træde udenfor de trådte stier – at gå nye veje er farligt og vil altid blive kritiseret.
  Jeg mener, at de tre statsledere er gode bud på passionerede ledere, der formår at holde fast i deres integritet og udstråler en høj grad af autencitet. Om det så er passende i den aktuelle situation er ret beset en anden diskussion.
  All the best, glædelig jul.

 9. Er nok enig med Tonny. De er mennesker, så lad dem opføre sig som mennesker. Men måske havde det været klædeligt med lidt mere pli til en mindehøjtidelighed. men samværet med Obama fyldte nok mere i Helleøs sind på netop dette tidspunkt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *