Kvinderne bliver skyllet ud med badevandet

Endnu engang fraviger politikerne sig ansvaret for, at kostbare, højtuddannede, danske kvinder bliver udnyttet optimalt som en væsentlig ressource i relation til, at Danmark kan følge med i det globale innovationskapløb. Den lov for flere kvinder i ledelse, der trådte i kraft for 3 år siden, er nu blevet blødet yderligere op med en såkaldt vejledning, der efterlader de berørte virksomheder i ingenmandsland.

”Frivillighed er vejen frem”, bedyrer minister for Ligestilling, Ellen Trane Nørby, som om, at alt, der reguleres ved lovgivning er lig med tvang.

Love og regler er ikke tvang, men retningslinjer, når nogen eller noget skal guides i den rigtige retning. Og at have mandatet til at formulere reglerne, hænger ofte sammen med netop at have ansvaret for, at nogen eller noget går i den rigtige retning. Derfor er det i min optik direkte uansvarligt, når man slækker på en i forvejen vag lov, der skal sikre, at højtuddannede kvinder også udgør en fornuftig del af den andel af arbejdsstyrken, der har ledelsesansvar.

Ellen Trane Nørby og kompagni overlader virksomhederne til sig selv uden vejledning til, hvordan man sætter relevante mål, og uden politisk opbakning til at nå målene. Forestil dig, at man som forældre siger til sine børn, at de skal sørge for at få en uddannelse, hvis de skal klare sig ude i verden, men overlader det helt til dem selv, at finde ud af, hvordan. Det er misforstået frihed, ligegyldighed og fralæggelse af ansvar. Man vælger at lukke øjnene for globaliseringens stigende krav til en mangfoldig arbejdsstyrke og ledere, der kan lede den blandede flok. Den enkelte virksomhed må efter bedste evne forsøge at løse udfordringen selv. Politisk kalder man det en dialog, og fralægger sig dermed det ledelsesmandat, man er blevet valgt til.

Den tid er passé, hvor vi som danskere blev hentet til udlandet for at inspirere med vores succes med at skabe ligestilling på arbejdsmarkedet. Hvor der tidligere blev lyttet med interesse til vores erfaringer med at få kvinder uddannet og beskæftiget, ser de nu på os med vantro for hvert trin vi daler på ranglisterne. I seneste Gender Index ligger Danmark på en 81. plads i relation til kvinders andel af toplederstillingerne. Vi havde alle forudsætningerne for at være foregangsland, men vælger at skylle de gode erfaringer ud med badevandet. I mange andre lande er man for længst holdt op med at se det som et ligestillingsproblem, men sætter lighedstegn mellem kønsneutral magtbalance, udvikling og innovation. I Danmark sovser vi stadig rundt i følelsesladede, endeløse kønsdiskussioner mellem speltbollebagedamer og de “fæle” karrierekvinder, mens mændene meget forståeligt trækker sig tilbage til herreværelserne og fikser forretningerne.

Glædelig 8. marts!

6 responses to “Kvinderne bliver skyllet ud med badevandet

 1. At sammenligne bestyrelser og generalforsamlinger for danske virksomheder med børn der skal guides og “hjælpes” af forældrene (her regering og NGO’ere) det er så pinligt dumt som det kan blive. At mene at en virksomhedsbestyrelse fravælger det (valg af ledelse) som vil øge deres konkurrenceevne, indtjening m.v. til fordel for et dårligere valg, det må simpelthen forklares, for hvis det er tilfældet, så må den pågældende ledelse jo også fejle på en lang række andre punkter. Konsekvensen må være at repræsentanter for regeringen – evt. suppleret af repræsentanter for vilkårlige interesseorganisationer, skal godkende følgende:
  * Nye produkter og forretningsområder som en virksomhed ønsker at udforske.
  * Nye markeder (“Skal vi går ind i Nordamerika, eller skal vi starte med Kina?”)
  * Opførelsen af en ny fabrik/produktionsfacilietet.
  * [ vælg selv flere]

  Kan I se komikken … ?

 2. Hold nu op med alle disse indignationer over virksomheders egne valg. Ligestilling er stille og roligt blevet til ligeberettigelse. Altså selvom vi har ligestilling er det vel ikke det samme som at der skal være lige mange af hvert køn før der er ligestilling. Hvad med alle de statsinstitutioner hvor kvinders overvægt er overvældende. Skal de så også sluses ud og hvem skal bestemme dette? Den store moder stat? Er det fuldstændigt utænkeligt at der rent faktisk ikke er så mange kvinder der er egnet til bestyrelsesposter p.t. i DK?

 3. Lad mig forslå en anden ligestilling – hver gang en mand starter en virksomhed skal du finde en kvinde der tvinges til det samme. Hver gang en mand investere en million skal du finde en kvinde at tvinge til det samme. Hver gang en mand søger ind på ingeniørstudiet skal du tvinge en kvinde til at gøre det samme…..

  I seed miljøerne er overrepresentationen af mænd der tager chancen mellem 10 og 20 gange – måske skulle kvinderne stoppe brokkeriet og selv tage ansvar!

 4. Jeg tilbragte tirsdag formiddag hos Ledernes til et debatseminar, hvor fire mandlige (!) topledere fortalte en sal fuld af kvinder (og ca. 5 mænd) om, hvad deres organisationer gør for at øge andelen af kvinder i ledelse – især topledelse. Idéen om kvoter var kort oppe at vende – men kun for at blive skudt ned. Ingen af de fire mænd troede på idéen – og ved vores bord var kvinderne også hurtige til at feje idéen af banen. “jeg vil ansættes på mine kompetencer – ikke pga. mit køn” var den typiske begrundelse.

  Samtidig var der bred enighed om, at en mangfoldig topledelse var bedre – mere kompetent – end en homogen topledelse kun bestående af mænd. To af indlægsholderne sagde direkte, at den ledergruppe, de selv var medlem af, var svag fordi der ikke var nogen kvinder – der manglede mangfoldighed og derfor blev visse emner ikke diskuteret og visse synsvinkler kom aldrig i brug rundt om bordet.

  I sådanne ledergrupper er det med andre ord en ny kompetence at være kvinde. Og det er en savnet kompetence. Hvorfor tæller den så ikke som kompetence hos kvinderne selv? Hvorfor tæller den tilsyneladende heller ikke mere hos de mænd, der allerede er i disse ledergrupper, end at alle andre kompetencer skal være på plads, før vi kan se på kønskompetencen.

  Jeg vil vove den påstand, at disse ledergrupper går på kompromis med mange af de ønskede kompetencer, når de ansætter – så længe det bare er en afvejning mellem to eller flere mænd, der er i spil. Det er helt i orden, at sige “Ja, han har jo ikke helt den internationale erfaring, vi havde ønsket, men det kan han jo lære, og til gengæld kunne han noget om Market Automation”.

  Hvorfor kan man så ikke sige “Ja, hun har jo ikke helt den internationale erfaring, vi havde ønsket – til gengæld kan hun tilføre vores ledergruppe et helt nyt perspektiv på, hvordan den store kvindelige andel af vores medarbejdere/kunder ser på vores produkter og vores virksomhed. Derfor blev hun vores nye kollega og vi venter os så meget af det samarbejde”.

  Når jeg selv har søgt et job, så har mit ønske alene været at blive ansat. At komme ombord, så jeg kunne få lov at vise, at jeg var et godt valg. Jeg har ikke haft noget krav om, at jeg kun ville ansættes, hvis jeg nu også dokumenterbart var den bedste på samtlige parametre. Faktisk fik jeg mit første job, fordi min daværende chef indførte en spontan kvoteordning for nyuddannede kemiingeniører, der gik til dans. “Jeg har altid ønsket mig en kemiker i laksko”, var hans begrundelse for, at det blev mig. Det blev til næsten 10 fantastiske år i den virksomhed med forfremmelser og superspændende udfordringer en masse.

  Tænk, hvis jeg havde takket nej, fordi jeg synes begrundelsen var useriøs !?!

  Hvis vi virkeligt mener, at vi vil forandringen, så lad os gøre noget andet, end det vi plejer.

  Jeg går ind for kvindekvoter !

 5. Kunne man tænke sig, at en del kvinder mener, at omkostningerne ved topposterne er for høje?
  Kvinder lever 5-10 år længere end mænd, men kvinders levealder falder, nok på grund af højere erhvervsfrekvens, kunne man læse for et stykke tid siden.
  Ligeberettigelse betyder selvfølgeligt, at vi alle skal leve lige længe. Er det bl.a. den omkostning, de ikke vil bære? 5 års mindre levetid?
  Hvis ja – så stemmer jeg straks for kvindekvoter med håb om at dele mine livsforkortende aktiviteter med kvinder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *